C. Buddingh'-prijs voor Wiljan van den Akker

Op het 39e Poetry International Festival in Rotterdam is de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie 2008 toegekend aan Wiljan van den Akker voor zijn debuut De afstand.

Dit heeft de jury bestaande uit dichters Willem Jan Otten en Paul Bogaert en programmamaker van Literair Productiehuis de Wintertuin Monique Warnier, op woensdag 11 juni bekendgemaakt tijdens een speciaal programma op het 39e Poetry International Festival in Rotterdam.

De jury over de bundel van Van den Akker:
‘De kracht van deze bundel zit hierin: dat je als lezer in die klokkende taalstroom meegetrokken wordt, en daarbij over scherpe, striemende dingen glijdt, die je ijskoud in het gezicht spatten, je hersens raken, licht werpen op wat je niet kunt of wilt onder ogen zien (...)’.
De afstand is verschenen bij Uitgeverij De Arbeiderspers.

De andere genomineerde dichtbundels voor de C. Buddingh'-prijs 2008 zijn Vis van Arnoud van Adrichem,  Uw afwezigheid van Edwin Fagel en Bij het zien van zijn lichaam van Peter Swanborn.

Wiljan van den Akker (1954) is als faculteitshoogleraar en decaan verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde voornamelijk over de Nederlandse poëzie van de twintigste eeuw. Samen met Esther Jansma gaf hij in 2006 een vertaling uit van het werk van Mark Strand onder de titel Gedichten eten. Met De afstand maakt hij zijn debuut als dichter.

39e Poetry International Festival