Debat - Projekt Nederland

Debat over de culturele implicaties van de verandering van het Nederlandse landschap.

Mede dankzij de kunstenaars, schrijvers en dichters die door de eeuwen heen de verschillende gedaanten van het landschap hebben vastgelegd, geeft het landschap vorm aan wie wij zijn. Zoals Van Toorn schrijft: ‘Het landschap, inclusief het stadslandschap, is een prachtige maar ook genadeloze spiegel van de tijdgeest en het menselijk handelen.’

In 2007 verscheen Projekt Nederland, het pamflet van Willem van Toorn over de inrichting van het Nederlands landschap. Van Toorn constateert dat de inrichting ervan door de regering is overgeheveld naar de lagere overheden, die uit eigen belang keuzes maken en zich niet bezig houden met het uitwerken van een centrale visie. Projectontwikkelaars hebben vrij spel. ‘Wanneer wordt werkelijk eens echt debat gevoerd over de ruimte in Nederland?’ staat er op de achterflap van Projekt Nederland.

Tijdens het 39e Poetry International Festival wordt er vanuit verscheidene disciplines over de toekomst van het landschap gedebatteerd. Het maatschappelijk belang ervan hangt tenslotte samen met de culturele geschiedenis.

Met medewerking van Jan-Hendrik Bakker (journalist), Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Jacqueline Cramer (minister van Ruimte en Milieu), Adriaan Geuze (landschapsarchitect) en Willem van Toorn (dichter, romancier en essayist).

Presentatie: Tracy Metz


  •  Zondag 8 juni, 20.15 uur, Kleine Zaal

DSC_0179.JPG
 (foto: Maasvlakte, Zuid-Holland| Marjolijn Abel)

39e Poetry International Festival