Poetry Cinema

/Geschiedenis TV, het digitale historische tv-kanaal van de Publieke Omroep zendt in samenwerking met Poetry International Festival van 7 juni t/m 13 juni een week lang documentaires uit over het thema Stad en Land. Enkele daarvan worden eveneens op het festival vertoond.
Daarnaast wordt in het kader van het programma A Different Window on Zimbabwe de film Zimbabwe van Darrel Roodt vertoond.

Programma Poetry Cinema

Maandag 9 juni
20.15 uur –  VPRO Tegenlicht: New Orleans in de polder – Rudi Boon (1996, Nederland)
Geen sector is in zo’n diepe impasse geraakt als de ruimtelijke ordening, meent landschapsarchitect Adriaan Geuze. Zo ziet hij met lede ogen dat het Groene Hart wordt opgegeven; dit unieke landschap van duizend jaar oude veenpolders met zijn ‘goddelijke licht’ dreigt definitief te bezwijken onder de ambities van wethouders en projectontwikkelaars.

21.30 uur – Het alfabet van Remco Campert – Hans Keller (1996, Nederland, 90'')
Het alfabet van Remco Campert is een film als een gedicht, in 1996 tot stand gekomen door plotselingen invallen van schrijver Remco Campert en programmamaker Hans Keller. Campert bezoekt mensen en steden met als leidraad de letters van het alfabet.


Dinsdag 10 juni
20.15 uur – De stad, het paradijs – Hans Fels (1993, Nederland, 64")
Diogenes-documentaire over de reis van een gezin van het door droogte geteisterde gebied Ceará naar Rio de Janeiro om daar een nieuwe toekomst te zoeken. De sloppenwijken in Rio worden voor een groot gedeelte bewoond door mensen uit het noordoosten van Brazilie, die van het arme platteland naar de stad zijn gevlucht in de hoop op een beter leven.

21.30 uur – Zimbabwe – Darrell James Roodt (2008, Zuid-Afrika/Zimbabwe, 82")
Schrijnend en actueel drama over illegale arbeidsmigratie vanuit Zimbabwe naar Zuid-Afrika. Door de ogen van een negentienjarig weesmeisje laat regisseur Roodt zien dat grensbewoners niet veel keus hebben. Engels ondertiteld.

Woensdag 11 juni, 20.15 uur 
Lagos / Koolhaas – Bregtje van den Haak (2003, Nederland, 55")
Documentaire over de reis van architect RemKoolhaas naar Lagos in Nigeria, waar hij onderzoek doet naar de stedelijke ontwikkeling, de verstedelijking en dynamiek van de stad.

Donderdag 12 juni 2008
20.15 uur – Het alfabet van Remco Campert – Hans Keller (1996, Nederland, 90'')
Het alfabet van Remco Campert is een film als een gedicht, in 1996 tot stand gekomen door plotselingen invallen van schrijver Remco Campert en programmamaker Hans Keller. Campert bezoekt mensen en steden met als leidraad de letters van het alfabet.

21.30 uur – Grote Gerard Reve Show – Rob Tauber (1974, Nederland, 50")
In de Grote Gerard Reve Show uit 1974 draagt Gerard Reve voor uit eigen werk en vertelt hij op onnavolgbare wijze een Sinterklaasverhaal aan kinderen. Historisch is ook zijn sketch over God als ezel.

 

De 9e Dode dichters Almanak wordt vertoond bij het inlopen van de zalen.

CS peking.JPG
 (foto: Beijing | Marjolijn Abel)

39e Poetry International Festival