/Geschiedenis TV in teken van Stad en Land

/Geschiedenis TV het digitale historische tv-kanaal van de Publieke Omroep zendt in samenwerking met Poetry International Festival een week lang documentaires uit over het thema Stad en Land.

LAGOS/KOOLHAAS (VPRO 2003)
Documentaire over de reis van architect RemKoolhaas naar Lagos in Nigeria, waar hij onderzoek doet naar de stedelijke ontwikkeling, de verstedelijking en dynamiek van de stad.

DE STAD, HET PARADIJS (VPRO 1993)
Diogenes-documentaire over de reis van een gezin van het door droogte geteisterde gebied Ceará naar Rio de Janeiro om daar een nieuwe toekomst te zoeken. De sloppenwijken in Rio worden voor een groot gedeelte bewoond door mensen uit het noordoosten van Brazilie, die van het arme platteland naar de stad zijn gevlucht in de hoop op een beter leven.

HOLLANDS LICHT (NCRV 2004)
Deze meermalen bekroonde documentaire (o.a. Winnaar Gouden Kalf in 2003) is voor het eerst te zien op /Geschiedenis TV. De mythe wil dat het licht in Holland iets heel bijzonders is. Volgens kunstenaar Joseph Beuys zou het Hollandse licht door de inpolderingen van delen van het IJsselmeer halverwege de vorige eeuw zijn specifieke helderheid hebben verloren. De makers van HOLLANDS LICHT besloten een vast punt aan de rand van het IJsselmeer uit te kiezen om door de seizoenen heen naar het licht te kijken. Keer op keer keerden ze op exact dezelfde locatie terug, om per dag en op verschillende tijden op een dag vast te leggen wat het Hollandse licht doet met het landschap. Gedurende een jaar werd op deze locatie tussen Marken en Monnikkendam gefilmd.

TIJD DUURT EEN MENS LANG (2006)
Een indringend portret van Remco Campert uit 2006. De schrijver woonde jarenlang in Parijs en Antwerpen maar komt tegenwoordig zijn werkkamer in Amsterdam nauwelijks meer uit. In die werkkamer speelt zich een groot deel van de film af.

DODE DICHTERS ALMANAK
Bloemlezing uit de Dode Dichters Almanak met o.a. gedichten van Hans Andreus, Cees Buddingh, Lucebert, Adriaan Morrien, Koos Schuur, Johnny van Doorn en Bert Schierbeek.

Voor meer informatie, kijk op www.omroep.nl/geschiedenis

39e Poetry International Festival